9 marca 2009

Słodka dziewiątka!


Dziś ważny dzień , moja córcia kończy 9 lat . Chyba każdy ma taką cyfrę ,która jest w jakiś sposób ważna . W moim przypadku jest to właśnie dziewiątka !Plącze się po moim życiorysie w liczbie wręcz nieograniczonej . Dziś 9 marca 2009 , 9 urodziny Tusi , więc upamiętnię ją na blogu na słodko!
Podam przepisy na dwa różne torty ,które regularnie piekę , na wszystkie ważniejsze święta .
Pierwszy orzechowy ,kilka lat temu spisałam z Polsatowskiej "Domowej Kawiarenki ". , a że z przepisu wychodzą strasznie duże ilości kremu ,postanowiłam go zmienić ! Dodatkowo piekę ciasto makowe i wychodzą dwa torty ,orzechowo-makowe.

Tort orzechowo-makowy .
Ciasto orzechowe
30 dag zmielonych orzechów włoskich
10 jajek
10 łyżek cukru
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. bułki tartej.
(Orzechy rozdrabniam w robocie kuchennym na tarce o małych oczkach.)
Mikserem ubić białka z cukrem na jednolitą masę ,dodać żółtka ,mieszając drewnianą łyżką.
Orzechy ,mąkę , bułkę tartą i proszek do pieczenia ,wymieszać i dodać do ubitych jajek.
Tortownicę natłuścić i obsypać mąką .
Piec w 180 C ok. 40 min.
Ja dzielę ciasto na 2 części i piekę w dwóch mniejszych tortownicach ( 23 cm.) powstają dwa torty.

Biszkopt makowy
1 szkl. mąki tortowej
1 szkl. maku
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wszystkie produkty zmieszać razem
1 kostka masła - rozpuścić ,wystudzone zmieszać z suchymi produktami
1 szkl białek
ubić na sztywno i wszystko razem delikatnie połączyć
dodać 1/2 szkl. rodzynek .
Piec 180 C ,40 min.

Tak jak wcześniej ,dzielę ciasto na dwie części i piekę w dwóch tortownicach.

Krem orzechowy

400 ml. mleka
30 dag cukru
40 dag zmielonych orzechów włoskich
40 dag masła (2 kostki)
50 g. spirytusu
Mleko zagotować ,dodać cukier, gotować na małym ogniu 10-15 min do zgęstnienia .Dodać orzechy ,gotować 10 min. ciągle mieszając .Ostudzić .
Masło zmiksować na pulchną masę ,dodawać porcjami wystudzoną masę orzechową ,zmiksować na jednolitą masę , dodać spirytus .

Do nasączenia
ok. 3 szkl. kawy z expresu
50 g. spirytusu
zmieszać

Przekładanie
Ciasto orzechowe podzielić na trzy części .
Makowe na dwie części .
Przekładamy w kolejności : na spód ,

orzechowe,
krem ,
makowe ,
krem ,
orzechowe ,
krem ,
makowe,
krem ,
orzechowe .

Całość-wierzch i boki smarujemy kremem.
Oczywiście w między czasie nasączamy kawą ze spirytusem .Ciasto jest dosyć wilgotne ,dlatego nie należy przesadzić . Górę tortu posypuję startą czekoladą .Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Uf... mam nadzieję ,że ktoś to wszystko zrozumie !
Tort doskonale nadaje się do mrożenia , dlatego właśnie piekę dwa mniejsze ,dzielę na połówki albo ćwiartki i w razie niespodziewanych gości jest co na stół zapodać!





Tort toffi.
Przepis odbiega od oryginału ,który dawno temu znalazłam jako dodatek do margaryny.

Ciasto .
50 dag mąki
1/2 szkl. cukru pudru
15 dag płynnego miodu( 3 kopiaste łyżki)
1/2 kostki masła
2 jajka
1 op.cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem śmietanowy
1 l. śmietany 30 albo 36%
5 łyżeczek żelatyny
3 łyżki cukru pudru

Polewa
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

Do dekoracji
10 dag posiekanych orzechów włoskich

Do nasączenia
2,5 szkl. kawy z expresu

Z podanych składników zagnieść ciasto , podzielić na trzy części .Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ,10-12 min. (można upiec dzień wcześniej)
Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny . (Są już gotowce)
Śmietanę ubić na puszystą masę z cukrem pudrem a następnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę.
Pierwszy krążek z ciasta włożyć do tortownicy , nasączyć kawą .Na nim rozprowadzić połowę bitej śmietany .
Drugi krążek posmarować 1/3 ilości ugotowanego mleka (toffi) , posmarowaną stroną położyć na śmietanie , nasączyć kawą . Na nim rozprowadzić resztę śmietany .
Trzeci krążek , położyć na śmietanie ,nasączyć kawą ,posmarować resztą toffi ,posypać posiekanymi orzechami .

Ułatwienia .

Radziłabym nasączać ciasto kawą ,kładąc je spodnią stroną do góry ,jest bardziej porowata i łatwiej chłonie kawę.
Wierzchnią warstwę toffi, nakładać malutkimi porcjami , a potem rozsmarować ciepłym nożem.Ciasto po nasączeni jest bardzo miękkie i może się "rozłazić" dlatego tort formuję w tortownicy . Wstawić na kilka godzin do lodówki . Po zdjęciu obręczy tortownicy (wcześniej oddzielić ciasto ,ciepłym nożem od niej ) prezentuję się TAK!
Niestety więcej zdjęć nie udało mi się zrobić ,bo obiekt szybko znikł!
Dla ułatwienia ,zapodaję mój patent na formowanie krążków z ciasta . Są dosyć cienkie dlatego trudno ,by było je w całości przenieść do foremki .
Ciasto dzielę na trzy części .
Na papierze do pieczenia ,formuję krążek wielkości dna od tortownicy ( 27 cm.)
Naklejam na górę ,wcześniej przygotowany okrągły papier do pieczenia Przewracamy na drugą stronę , w ten sposób ciasto można bez problemu przenieść na formę do pieczenia.

SMACZNEGO!

24 komentarze:

  1. Wszystko wygląda i zapewne smakuje fantastycznie! Zapiszę sobie te przepisy i może kiedyś uda mi się je wypróbować. Niestety kucharka ze mnie i cukiernik kiepski... ale próbować zawsze trzeba :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo, dużo szczęścia i słodyczy (to chyba zapewnione) dla córeczki!

    ...a mi się nic nie plącze, tzn. żadna cyfra...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oprócz najserdeczniejszych życzeń szczęścia dla córeczki składam Tobie życzenia samych słonecznych dni!
    Uważam, że dzień urodzin dziecka jest zbiorowym świętem całej rodziny.
    Ale się napracowałaś przy przepisach na torty! Maładiec!
    Uściski gorące!

    OdpowiedzUsuń
  4. och,mniaaaaaam!!!
    Solenizantce-spełnienia marzeń i wspaniałych przyjaciół oraz udanego świętowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego najlepszego dla córeczki.Mój syn w tym roku kończy 10 lat.Przepisy będa jak znalazł.Chociaz powiem Ci,że kazdy placek upieke a do tortów jakoś nie mam talentu..Ale przepisy wypróbuje.Jakis zakalec może wyjdzie ..Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Mistrzu! Z przepisów chętnie skorzystam, bo swoich mam już trochę dosyć. Tort toffi musi być pyszny:)uwielbiam polewę z mleka skondensowanego, robię ciasto co się krówka zwie i właśnie do niego daję taką polewę:) Same pyszności u Ciebie, a torciki bardzo apetyczne!
    Moc życzeń dla solenizantki, dużo radości i śmiechu.
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  7. Sto lat w szczęściu i miłości dla Córeczki!!!Data rzeczywiście wyjątkowa,wszystko podpasowało.
    A torty wyglądają niezwykle apetycznie,chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsze zyczenia dla coreczki.
    Przepisy bardzo ciekawe i co najwazniejsze sprawdzone. Juz sobie wydrukowalam, a noz sie przydadza. Pozdrawiam cieplo. Violcio11

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkiego najlepszego dla córeczki , dużo zdrowia i spełnienia marzeń .
    Wspaniałe urodziny jej przygotowałaś , torty jak malowane .
    P.S. makowe ciasta b.lubię ściągam przepis może ktoś pomoże mi zrobić .Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkiego najlepszego dla córci!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale mi smaka narobiłaś tymi tortami, idę po resztki mojego do lodówki :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Istny majstersztyk te Twoje torty. Dopracowane w każdym szczególe! I co najważniejsze są naturalnie ozdobione, a nie ociekają barwnikami i masą cukrową, na widok której mam mdłości. Jak tylko nadarzy się okazja będę miała na uwadze Twoje przepisy. Uściski dla córeczki!

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne i a p e t y c z n e torty, a to nie zawsze idzie w parze; i składniki najlepsze na świecie, ech! Podziwiam i pozdrawiam, a Córeczce życzę duuuuużo radości :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Samych radosnych dni i spełnienia wszystkich marzeń - dla Tusi :))

    Fajny zbieg '9' w tym roku!

    A torty - mniammmm, mniammmm...
    Zrobię na pewno :)
    Wspaniała prezentacja przepisów, dzięki :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Wszystkiego najjjj.... dla solenizantki :) sądząc po wyglądzie tortów impreza urodzinowa na pewno będzie udana..

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję wam za życzenia dla Tuśki !!!
    Przepisy rzeczywiście sprawdzone ,i wcale nie takie trudne w wykonaniu ! A Tort toffi to hit każdej imprezy .
    llooka , ja też wolę naturalnie ozdobione ciasta ,im bardziej kolorowe kremy ,tym mniejszy na nie apetyt.
    Pozdrawiam ciepło i jeszcze raz wielkie dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  17. ślinka mi leci,na takie widoki... choć już po 9-ym...śle spóźnione słoneczne życzenia dla dziewięciolatki..
    coś w tej 9-tce jest.....wiem, wiem...
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Wszystkiego dobrego, dużo zdrowia i radości dla Twojej córeczki!!!!
    Pozdrawiam Was obie:)
    Alicja

    OdpowiedzUsuń
  19. O mamusiu! Ślinotoku dostałam... Przepisy wypróbuję z pewnością bo uwielbiam zestawienia makowo-orzechowe i ciasta toffi!
    Ale Twoja rodzinka ma z Tobą super! Naleweczki, torty i jeszcze te cudeńka do domu!
    Serdeczności

    OdpowiedzUsuń
  20. Oczywiście najlepsze życzenia dla Twojej pociechy! Niech jej słonko zawsze świeci i wiatr wieje w żagle!

    OdpowiedzUsuń
  21. Dla pociechy sto lat sto lat a za przepisy na torty to chyba pogrożę palcem , bo właśnie udało mi się zrzucić parę kilo a tu takie pyszności..... i kolejny raz moja słaba silna wola pewnie runie w gruzach , ale co tam już się usprawiedliwiam , niedługo 30-tka więc okazja jak znalazł ...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Wszystkiego najlepszego dla solenizantki:).

    ...mi sie zadna cyferka nie placze, moze jeszcze nie;).

    OdpowiedzUsuń
  23. Pozdrawiam. Dla mnie dziewiątka ma wielkie znaczenie. Moja córcia Matylda ma tę samą datę urodzin, co Twa Tusia. Serdeczne życzenia z okazji 10. urodzin dla Panny Tusi.
    Może na Dziesiątkę mojej Masi skorzystam z przepisów na torta, w końcu to już za tydzień. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. witam CIĘ bardzo w końcu znalazłam moment żeby napisać strasznie uwielbiam twój blog zaglądam na niego często próbując podglądnąć to co stworzyłaś a torty są na pewno wspaniałe POZDRAWIAM ASIKKB

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails